A kormány fontos lépéseket tett a turisztikai ágazat megsegítéséért, elsők között hozta meg azokat a döntéseket, amelyek hozzájárulnak a megmaradáshoz - közölte a Magyar Turisztikai ügynökség.
Kitértek arra, hogy a bejelentett kormányzati intézkedések
egyrészt hozzájárulnak a turizmus-vendéglátásban működő
vállalkozások életben tartásához, másrészt a munkahelyek
megmentéséhez. A legfontosabb lépés a turisztikai szektor
döntéshozói életében most az, hogy ne küldjék el a
munkavállalóikat, mert a helyzet javulása után nem lesz kivel
újjáépíteni a turizmust, ami a magyar turizmus számára óriási
hátrányt okozhat. A kormány fontos lépéseket tett az ágazat
megsegítéséért, elsők között hozta meg azokat a döntéseket, amelyek
hozzájárulnak a megmaradáshoz. Ehhez a munkaadóknak és a
munkavállalóknak is kell áldozatot hozniuk, elbocsátások helyett
közösen kell megoldást találni a további foglalkoztatásra.
Mindezek mellett az MTÜ szerint az önkormányzatoknak is hozzá kell
járulniuk az ágazat megtartásához, főleg azután, hogy például
Budapest és a kiemelt turisztikai célpontok az elmúlt sikeres
esztendőkben jelentős bevételre tettek szert a turizmusból, ezért
javasolta az iparűzési adó elengedését az ágazat szereplői
esetében. Erre a hétre a hazai szállodák 95 százaléka átmeneti
üzemszünetet rendelt el, mivel napról napra emelkedik a
visszamondások és ezzel párhuzamosan csökken a foglalások száma -
közölte a Magyar Turisztikai ügynökség az MTI érdeklődésére
szerdán.
Az MTÜ a Nemzeti Adatszolgáltató Központon keresztül online látja
1070 szálloda, 1700 panzió, és 27 000 magánszálláshely adatait.
Ennek alapján március első hetében még a szálláshelyek töltöttsége
70 százalékos volt, a következő héten 50 százalékos, március
közepén már 35 százalékos, Budapesten 11 százalékos, vidéken 15
százalékos volt az átlagos töltöttségi szint.
Mint írták, a főváros turizmusa az első pillanattól kezdve
érzékenyebben reagált a koronavírus terjedésére, hiszen többségében
külföldi utazókkal telt meg a város. A budapesti turizmus esetében
cél, hogy jövő márciusra az ágazat ismét azt a szintet érje el,
amelyet tavaly márciusban produkált. A nemzetközi tapasztalatok
alapján legalább 10 hónap kell ahhoz, ezt a szintet ismét elérje a
magyar turizmus. Az MTÜ abban bízik, hogy júliustól javulhat a
helyzet és a nyári időszakban a belföldi turizmus újraindulhat, de
ez csak akkor sikerülhet, ha addig nem küldik el az ágazatban
dolgozó munkavállalókat - hangsúlyozták. A turizmusban több mint
400 ezer ember dolgozik, akiket a szektorban és Magyarországon kell
tartani. Az átmeneti üzemszünet ideje alatt számos vállalkozás
felújításokat hajt végre, vagy éppen munkavállalói képzéseket tart,
felkészülve az újraindulásra és az újbóli versenyre. A lakosság
azzal tud segíteni, ha nem lemondják, hanem későbbre teszik
belföldi foglalásaikat, illetve házhozszállítást rendelnek az
éttermekből. A Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésével
elindult a "Jót ettem!" kampány, amellyel mindenkit arra biztatnak,
hogy továbbra is fogyasszon az éttermek kínálatából, akár
elvitelre, akár házhozszállítással, ezzel is támogatva a
vendéglátásban dolgozókat. A talpon maradás nem képzelhető el
valamennyi szereplő összefogása nélkül, ehhez mindenki
hozzájárulása szükséges - írták.
Az MTÜ a leghatékonyabb segítségnyújtást támogatva az ágazat
szereplőinek egy kérdőívet juttatott el, amelyben várja a
javaslatokat arra vonatkozóan, hogy milyen további kormányzati
intézkedések lennének számukra a leghasznosabbak.
Ahogy csökken a