Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon.   A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Üdvözlöm a Kerületi Újság - kerületi hírek oldalon. GSpeech

Jó-e az elasztán? Mit keressünk a címkén? Milyen a jó méret? Pláza vagy tervező? Egyszínű vagy unikornisos? - 5 szemponttal segítjük a döntést, ha kisruha vásárlásra kerül a sor.

Közeleg a karácsony, és vele együtt az ajándékvásárlás is a kisbabáknak. Ha már kifolynak a játékok a gyerekszobából, valószínűleg sok szülő és családtag ruhadarabokkal készül meglepni kis hercegnőjét vagy hercegét. A babaruha csodálatos meglepetés, főleg akkor, ha minden az elképzeltek szerint alakul. A megfelelő darab kiválasztásánál sok szempontot érdemes figyelembe venni, ebben nyújt most segítő kezet a Jézuskának Koczkáné Burány Tünde gyerekruha tervező. 5 dolog, amire érdemes odafigyelni babaruha választásnál.

Az ünnepek hangulatát az ajándékok teszik igazán emlékezetessé, ezért nem mindegy, hogy mit teszünk a fa alá - főleg, ha kisbabákról van szó. Szerencsére egyre többen választják az egyedi tervezésű, magyar babaruhákat és gyerekruhákat. Egy kis odafigyeléssel könnyen elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

1. Mit keressünk a kisruha címkéjén?

Alig érti valaki, mi van a ruhák címkéjén, pedig rengeteg információt le tudunk olvasni róla. Miből készült? Hol készült a termék? Magyar termék-e? A textil Öko-Tex (nem tartalmaz az egészségre ártalmas anyagokat) vagy GOTS (káros vegyi anyagoktól mentes) minősítéssel rendelkezik?

"Minél inkább érintkezik valami a gyermek bőrével, annál inkább elvárás, hogy a textil többségében pamutot tartalmazzon. Kisgyermekruházatnál pamut és biopamut vásárlását javaslom leginkább, emellett kismértékben 5-10 százalékban tartalmazhat elasztánt. Ez az a szál, ami a termék rugalmasságát biztosítja, hogy az ne nyúljon ki és ne veszítse el formáját. Ha valami bolyhos vagy szőrös, az akár 20-25 százalékban is tartalmazhat elasztánt a pamut mellett. Minél távolabb kerülünk a gyermek bőrétől, annál kevésbé fontos a pamut összetétel. Például a pulcsi kapucnijának szőrme bélése vagy a pörgős tüll szoknyája a kisruhának természetesen lehet 100% PE (poliészter). Ahogy a kabát vízhatlanságát és lélegzőképességét is a softshell tudja biztosítani, a pamut bizony átázna" - magyarázza Koczkáné Burány Tünde, a KoczkArt hobbivarroda tulajdonosa.

2. Méretek: vegyünk egy kicsit nagyobbat!

Ha ajándékként vásároljuk a ruhadarabot, érdemes egy kicsit mindig nagyobb méretet keresni. Egy meglévő ruhadarabhoz is jó összehasonlítani, azzal összemérni a választott ruhát. Ha pedig egyedileg készítettjük a ruhadarabot, nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen olyankor az általunk megadott méretek és információk alapján dolgozik a készítő, sokszor ő választja ki a megfelelő méretet.

"Ahány márka és gyerekruha tervező, annyi féle méretezés. Nekem személyesen nagyon szimpatikus, amikor a méreteknél megadják az adott korosztályt is, akikre általánosan is jó az adott méret, csecsemő és kisgyermek ruházatnál pedig a súlyhatárt is megjelölik. Például a 6-9 hónaposoknak való babaruha, 8 kg-ig jó, 74-es méret. Ez az utóbbi európai méretmegjelölés mely a gyermek magasságát veszi alapul" - mondta a gyermekruha tervező.

3. Szín és ízlésvilág: az egyszínű mindig jobb!

Nagyon fontos, hogy ismerjük-e annak az ízlésvilágát, akinek a tökéletes ruhadarabot keressük. Ha nincs pontos elképzelésünk, az egyszínű ruhadarabokkal sosem lövünk mellé, hiszen sokkal könnyebb beilleszteni bárkinek a ruhatárába. Ezt egy speciálisabb, ízlésvilágnak megfelelő kiegészítővel együtt átadva a kollekció sokkal többször használható, több variációban.

Hogy egy példát említsünk: Emma (3 éves) imádja az unikornisokat. De a szülei nem akarjak mindenütt az unikornisokat látni. Szeretnék csinosan öltöztetni Emmát, de a lányuk csak olyasmit vesz fel, amin unikornis van. Mit tegyünk? Adjunk neki választási lehetőséget. Legyen a leggings kék vagy rózsaszín unikornisos? A felsőt válassza ki két egyszínű ruhadarabból, majd a kiegészítő lehet unikornisos nyaklánc, kistáska vagy fejdísz. Milyen sokféleképpen alakulhat így Emma aznapi öltözete?

4. Minőség: sok az intő jel

Amikor két hónap alatt kinövi a kislányom a leggingsét, nem szívesen költök rá vagyonokat. Vannak méretek, amiken gyorsan áthaladunk, és vannak amiket sokáig használunk. Esetleg megörököli a kistesó, vagy szeretjük a “growwithme” /veled együtt nő/ stílusú ruhadarabokat, melyek velünk vannak több éven át. Ezeknél a ruhadaraboknál érdemes átgondolni, hogy milyen minőséget választunk. Látjuk-e a termék alapanyagának származási helyét, milyen minőségű az alapanyag. Sokszor a termék ára is árulkodik. S majd mikor megérkezik érezzük, tapintjuk ez durvább esetleg, a nyomtatása megfakul a mosásban már néhány alkalom után, esetleg nagyon bolyhosodik.

5. Keressük a helyit és az egyedit!

Egyre nagyobb divat, hogy piacokon vagy online, őstermelőktől szerezzük be az élelmiszereket. Ugyanígy a divat tekintetében is: sokan a plázák boltjai helyett közvetlenül a tervezőktől szerzik be a ruhadarabokat. A kézműves piacok dugig vannak hazai márkákkal, amiket bár sokszor varrodában varratnak, mégis joggal mondhatjuk, hogy a termék magyar.

"Online felületeken rengeteg olyan anyukát találunk, akik saját kezükkel készítenek mindenféle értéket. Igen, van várakozási idő. Nincsen mindig minden készleten, de tudjuk, hogy csak nekünk készül, hogy minőségi, és hogy kit támogatunk vele a mindennapi életében" - mondta Koczkáné Burány Tünde, a KoczkArt hobbivarroda tulajdonosa, aki két kisgyermek anyukájaként már öt éve készít egyedi tervezésű babaruhákat.

Ha karácsonyi ajándékról van szó, a fastfashion divatáruházaiban elköltött pénz szinte csak megúszós törekvésnek számít. Egy egyedileg készített termék megismételhetetlen, hiszen nincsen belőle kettő egyforma, tudjuk kinek készül és ki készíti. Arra biztatunk mindenkit, hogy keresse meg a körülötte élő babaruha tervezőket, még időben vannak, ha olyan karácsonyi meglepetést szeretnének, ami biztos sikert arat!

Ossza meg az információt!

Kerületi Újság a Facebookon - Kövessen minket!

A Budapest rovat további hírei

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) ingyenes számlázóprogrammal és mobilapplikációval segíti a vállalkozásokat - közölte az adóhatóság a szerdán az MTI-nek küldött közleményben.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a fogyasztási norma szerinti üzemanyagköltség-elszámolásban szeptemberben alkalmazható üzemanyagárakat.
A madárinfluenza-járvány megfékezése érdekében az idén megsemmisített állatokért, eszközökért járó állami kártalanítás több mint 80 százalékát, csaknem 9,5 milliárd forintot már kifizette az...
A Budapest Bár zenekar közreműködésével mutatják be A tizennégy karátos autó című zenés produkciót. A Rejtő Jenő azonos című regénye alapján készült előadás csütörtökön és pénteken lesz látható a...
A kommunikációs iparágra specializálódott, online állásközvetítő portált hozott létre a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) - közölte a szervezet az MTI-vel.
놋 - Nincs OtT (N.O.T.) koreai táncdráma
Budapest rendezi szerdától a Nemzetközi Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (FISU) háromnapos digitális világfórumát.
A Mol az elmúlt kilenc évben több mint 1900 tonna használt sütőolajat gyűjtött össze, amelyből bioüzemanyagot gyártanak - tájékoztatott a vállalat hétfőn.
A férfi vízilabda Magyar Kupa jövő heti helyosztói kísérő eseményeként rendezik a Waterpolo Masters Summer Cup elnevezésű kupát, melynek keretében újra medencébe ugrik az olimpiai bajnok legendákból...
Júniusban a koronavírus-járvány hatására a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 93,2 százalékkal, a belföldi vendégek által eltöltötteké 59,2 százalékkal...

A címlapról ajánljuk

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Budapesti önkormányzati újságok

 • 1. kerületi újság: Várnegyed újság

  Várnegyed újság

  A Várnegyed az I. kerület Budavári  Önkormányzat hivatalos lapja. >>>
 • Budai Polgár, a II. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Budai Polgár

  A Budai Polgár a II. Kerületi Önkormányzat lapja, kiadja a Budai Polgár Nonprofit Kft. >>>
 • Óbuda újság, a III. kerület ingyenes terjesztésű önkormányzati újságja

  Óbuda újság

  Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának lapja. >>>
 • Újpesti Napló, a IV. kerületi Önkormányzat ingyenes terjesztésű hetilapja

  Újpesti Napló

  Budapest IV. kerület önkormányzatának lapja. >>>
 • Mai Belváros, V. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Mai Belváros

  Mai Belváros - az 5. kerület újságja. >>>
 • images/stories/2020_01/06-kerulet-terezvaros-ujsag-pdf-hirdetes.jpg

  Terézváros Magazin

  A Terézváros magazin a VI. kerületi önkormányzat kiadásában havonta kétszer jelenik meg 25 500 példányban 28 oldalon, és a Magyar >>>
 • Erzsébetváros újság, VII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Erzsébetváros újság

  Az Erzsébetváros újság Budapest Főváros VII. Kerület Erzsébetváros Önkormányzat havonta megjelenő ingyenes lapja. >>>
 • Józsefváros újság, VIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Józsefváros újság

  A Józsefváros újság Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Ferencváros újság hirdetésfelvétel, médiaajánlat

  Ferencváros újság

  A Ferencváros újság a IX. kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű lapja. >>>
 • Kőbányai Hírek újság, X. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kőbányai Hírek

  A Kőbányai Hírek Budapest Főváros X. kerület Kőbánya Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik >>>
 • Újbuda újság, XI. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Újbuda újság

  Az Újbuda újság a XI. kerület Újbuda Önkormányzatának lapja, hiteles információkat közöl az önkormányzatról és a kerületi intézményekről. Megjelenik kéthetente >>>
 • Hegyvidék újság, XII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hegyvidék újság

  Kiadja: Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat megbízásából a Hegyvidék Lapkiadó. >>>
 • Hírnök újság, XIII. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kerületi Hírnök

  A Hírnök a XIII. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Zuglói Lapok újság, XIV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Zuglói Lapok

  A Zuglói Lapok a XIV. kerületi önkormányzat ingyenes lapja. >>>
 • Életképek újság, XV. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Életképek újság

  Rákospalota, Pestújhely, Újpalota újságja. Kiadja az XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. >>>
 • XVII. kerületi Hírhozó újság, 17. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Hírhozó újság

  Kiadja a lapalapító tulajdonos Budapest Főváros XVII. Kerület Önkormányzata megbízásából a Patriot Bt. Megjelenik 38 000 példányban. >>>
 • XVIII. kerületi Városkép újság, 18. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városkép újság

  A Városkép önálló, saját szerkesztőséggel rendelkező közéleti-közérzeti magazin, XVIII. kerület Pestszentlőrinc – Pestszentimre önkormányzatának hivatalos kiadványa. >>>
 • XIX. kerületi Kispest újság, 19. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Kispest újság

  A kispestiek hivatalos havilapja. Kiadja Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Polgármesteri Hivatal. Megjelenik havonta 27 500 példányban. >>>
 • XIX. kerületi Kispesti Magazin, 19. kerületi ingyenes terjesztésű újság

  Kispesti Magazin

  A Kispesti Magazin havonta 27.000 példányban jelenik meg a XIX. kerületben. >>>
 • XX. kerületi Pesterzsébet újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Pesterzsébet újság

  Budapest Főváros XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata társadalompolitikai és szolgáltató lapja. Megjelenik havonta 32 ezer példányban. >>>
 • XXI. kerületi Csepeli Hírmondó újság, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Csepeli Hírmondó

  Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata 2010-től ad ki önkormányzati lapot, havi, majd 2012-től kétheti megjelenéssel. A Csepeli Hírmondó minden hónap >>>
 • XXII. kerületi Városházi Híradó újság, 22. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Városházi Híradó

  A XXII. kerületi önkormányzat kétheti lapja. Megjelenik 22.700 példányban. >>>
 • XXIII. kerületi Soroksári Hírlap, 20. kerületi ingyenes terjesztésű önkormányzati újság

  Soroksári Hírlap

  Kiadja Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának Polgármesteri Hivatala. Megjelenik 10 ezer példányban. >>>
 • 1

Pest megyei önkormányzati újságok

 • Csömöri Hírmondó - Csömör önkormányzatának hivatalos lapja

  Csömöri Hírmondó

  Csömöri Hírmondó – Helyi ingyenes információs és közéleti havilap médiaajánlat Példányszám: 3810 Terjesztés: a kiadvány eljut Csömör minden háztartásába, a településen >>>
 • Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja

  Érdi Újság

  Az Érdi Újság Érd Megyei Jogú Város Önkormányzatának ingyenes hetilapja. >>>
 • Gyömrő Magazin - Gyömrő Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató magazinja

  Gyömrő Magazin

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Szervusz, Kerepes - Kerepes város Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Szervusz, Kerepes

  Gyömrő Önkormányzatának hivatalos lapja, a több mint 6800 példányban megjelenő Gyömrői Magazin minden postaládába eljut, a visszajelzések alapján pedig a >>>
 • Kistarcsai Híradó - Kistarcsa Önkormányzatának havonta megjelenő tájékoztató újságja

  Kistarcsai Híradó

  A Kistarcsai Önkormányzat havonta jelenteti meg tájékoztató magazinját. Helyi közérdekű információk adják az újság tartalmát. >>>
 • Budaörsi Napló

  Budaörsi Napló

  Budaörs Magyarország egyik legfejlettebb települése - ezt nem mi állítjuk, hanem a KSH, 17 mutató alapján. >>>
 • 1

Szolgáltatók, akiket ajánlunk

hirdetés

Olvasói blogok

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Könyvajánló

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
A kijelölt szöveg felolvasásához kattintson a hangszóróra! Kerületi Újság felolvasó